dijous, 15 d’octubre del 2015

Cercle cromàtic


  • Edat aproximada: a partir dels 6 anys.

  •  Materials: 
                          - full en blanc                                               - llapis
                          - cartolina negra                                           - goma d'esborrar
                          - compàs                                                       - regla
                          - retolador punt fina negre          
                          - colors de fusta (magenta, groc i blau)
                          - tisores                                      
                          - enquadernador



  • Procediment: es tracte de reproduir el cercle cromàtic utilitzant els tres colors primaris (groc, blau i magenta) i obtenir els colors secundaris i terciari a través de la superposició dels colors primaris.
          Primer de tot, dibuixarem amb el compàs un cercle en el full en blanc i aquest cercle el dividirem en 12 triangles iguals.

          A continuació, pintarem amb els colors primaris de fusta ( magenta o vermell, groc i blau) i entre cadascun d'aquests triangles deixarem 3 triangles en blanc. Una vegada pintats els colors primaris començarem a fer la gama de colors. 

    
            Si comencem pel groc i anem pintant fins arribar al blau, la gama de colors que ens sortirà serà verda. Quan més a prop del groc, més clar serà el color verd i a mesura que ens apropem al blau, el verd s'anirà enfosquint. Una vegada finalitzarà la gama dels verds, seguirem pintant del color blau cap al magenta, per completar la gama de violetes. i finalment, passarem a fer la gama dels taronges entre el magenta i el groc.

            Una vegada pintat tot el cercle, podem repassar amb el retolador punta fina negre les divisions entre els triangles.

            A continuació, el retallarem, farem un forat al centre de la cartolina negra i al centre del nostre cercle, per tal de passar-hi l'enquadernador i subjectar-lo adequadament a la cartolina.





  •     Observacions: és important que el color més fosc es pinti abans que el color més clar. així doncs, per fer el taronja, primer pintarem magenta i després sobre pintarem amb el groc.
          A més, també ho podem adaptat a nens més petits (entre 2-5 anys). Podem experimentar com surten els colors amb pintura, ja que aquesta és més fàcil de barrejar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada